Aktualności <<  Strona: 1 z 107  >>


Obowiązek informacyjny wynikający z RODO

Szanowni Czytelnicy!

Wadowicka Biblioteka Publiczna z siedzibą w Wadowicach, ul. Legionów 1, 34-100, tel. 33 8234618, e-mail: wadowickabp@op.pl, jako administrator Państwa danych osobowych informuje, że:

  1. Państwa dane są przetwarzane z mocy prawa (Ustawa o bibliotekach z dnia 27.06.1997r.; tekst jednolity Dz.U. z 2018 r., poz. 574, Ustawa o statystyce publicznej z dnia 29.06.1995r.; tekst jednolity z dn. 13.01.2017r.). Podanie danych jest obowiązkowe.
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych - Panią Sylwię Błasiak, nr tel. 793434186.
  3. Państwa dane są przetwarzane w celach: statystycznym, spraw związanych z udostępnianiem materiałów bibliotecznych oraz z odzyskaniem wypożyczonych materiałów.
  4. Administrator przetwarza Państwa dane osobowe w zakresie: imię i nazwisko, adres zamieszkania, adres do korespondencji, nr Pesel, e-mail, nr telefonu. W przypadku osoby niepełnoletniej dodatkowo: imię i nazwisko opiekuna prawnego, jego adres korespondencyjny oraz e-mail.
  5. Administrator przetwarza Państwa dane przez okres ważności konta czytelniczego tj. 4 lata od ostatniej aktywności konta(liczone od nowego roku kalendarzowego po roku, w którym nastąpiła ostatnia aktywność konta).
  6. WPrzysługuje Państwu prawo dostępu, sprostowania, przenoszenia, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie oraz usunięcia (tylko w przypadku uregulowania wszystkich zobowiązań wobec Biblioteki).
  7. Administrator nie przetwarza szczególnych kategorii danych.
  8. W przypadku osoby niepełnoletniej źródłem pozyskania danych osobowych jest rodzic lub opiekun prawny.
  9. Państwa dane osobowe nie podlegają profilowaniu.
  10. W sprawach spornych przysługuje Państwu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  11. Państwa dane zostały powierzone firmie SOKRATES - software Leszek Masadyński, os. Stefana Batorego 13c/27, 60-687 Poznań w związku z realizacją umowy na świadczenie usługi dostępu do baz danych w systemie bibliotecznym SowaSQL. Państwa dane są przetwarzane wyłącznie w Europejskim Obszarze Gospodarczym.
  12. Administrator dokłada wszelkich starań, aby zapewnić wszelkie środki fizycznej, technicznej i organizacyjnej ochrony danych osobowych przed ich przypadkowym czy umyślnym zniszczeniem, przypadkową utratą, zmianą, nieuprawnionym ujawnieniem, wykorzystaniem czy dostępem, zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi przepisami.


czytaj całość



Gmina Wadowice zaprasza
mieszkańców na szkolenia

W jaki sposób korzystać z bankowości elektronicznej? Jak zapisać się przez internet do lekarza? Co zrobić, by zadbać o prywatność naszą i bliskich w sieci? Co napisać w CV, by dostać dobrą pracę? Odpowiedzi na te, a także szereg innych pytań, poznają mieszkańcy Gminy Wadowice, którzy wezmą udział w bezpłatnych szkoleniach. Ich organizatorem jest Wadowicka Biblioteka Publiczna.

czytaj całość



To był czas dzieci!

Bardzo wesołe, ciepłe i kolorowe spotkanie autorskie zawdzięczamy Pani Gabrieli Molesztak, która 26 maja w Wadowickiej Bibliotece Publicznej promowała swoją książkę dla najmłodszych „Zaczarowana Latarka. W świecie Dinomuzyków”.

czytaj całość